Jason Lutes _ Berlin. Stad av rök

Översättning av Christer Follin
Galago

Weimarrepublikens Berlin är huvudperson i Jason Lutes vackra grafiska romantriologi, vars andra del Stad av rök nu finns på svenska i översättning av Christer Follin. Den tar vid där den första delen slutade, efter polisens massaker av röda demonstranter den 1 maj 1929, och fortsätter fram till oktober 1930. Ett drygt år får följa vi den allt bittrare journalisten Kurt Severing som närmar sig personlig undergång, den nu jazzfrälsta konstnären Marthe Müller från Köln som tillsammans med lesbiska Anna intar stadens underjordiska skikt där champagnen flödar och erotiken strömmar fritt, vidare flickan Silvia vars mor blivit skjuten av polisen under demonstrationen och nu driver runt skyddslös i skogarna, på Berlins gator och i källarrum där vänsteraktivisternas splittrade front mobiliserar sig mot fascister och polis.

Stadens invånare hungrar, överklassen festar och republiken Weimar vandrar vidare mot sin slutgiltiga upplösning.

Jag läser glupskt om än inte lika fängslat som första delen Stad av sten. Det är alltjämt action och intriger på hög nivå, med arbetslöshet, hyperinflation och galopperande politisk agitation (Goebbels gör entré), frapperande dekadens och blodiga gatustrider. Men bildlösningar och berättande når inte upp till samma smidighet och briljans denna gång. Nya personer introduceras, bl a jazzgruppen Cocoa Kids från Louisiana, ”Från djungeln till der Dschungel!”, som möts av såväl kokande entusiasm som förskräckelse och avsky, men vars karaktär av koola katter känns något platt i konfrontationen med Berlins horor, underhållningsentreprenörer och managers. Dynamiken mellan å ena sidan bultande kollektiva underströmmar och å andra sidan individens vilsna drifter och tankefragment är heller inte lika drabbande. Snyggt tecknat, absolut, med mäktiga panoramavyer och rännstensblick på vardagsliv och mänsklig misär. Kvarstår att huvudkaraktärerna behöver få tillbaka sitt forna bedårande skimmer i del tre.

Viktoria Jäderling
Göteborgs-Posten,  03/2009