Camilla Läckberg _ Tyskungen

Forum förlag

Om man var lämnad att bara läsa böcker på pockettoppen i april kunde man få i sig hela Camilla Läckbergs författarskap, nästan. Här finns debuten Isprinsessan (5), tätt följd av Stenhuggaren (11) och Predikanten (14). Den femte boken i raden av deckare som utspelar sig i bohusländska Fjällbacka heter Tyskungen och utkommer idag. Den rinner ner som en fullkornssmoothie från 7eleven full med blandad frukt, livspussel och alla möjliga sociala bakteriehärdar.

Vi har true crime-berätterskan Erica och polisen Patrik och deras familjer i dagens Fjällbacka. På samma ort under 1940-talet utspelar sig en parallellhistoria, en ganska fin sådan om flickan Elsy – mor till Erica. Tidsplanen vävs samman av två händelser: Erica hittar ett järnkors (tysk tapperhetsmedalj), inlindad i en nedblodad barnskjorta bland hennes framlidne mors saker. Erik, en expert på andra världskriget med ett dubiöst intresse för nazismen hittas mördad i sitt bibliotek.

Något hände då, och något är på väg att hända nu. Vi har nationalisten Frans och alzheimerdrabbade Britta som tillsammans med Elsy och Erik bildade ett kompisgäng i 40-talets Fjällbacka. De delar en hemlighet vars saknade pusselbitar författaren lägger ut i tur och ordning med en nitiskhet som ledar tanken till ren ingenjörskonst. Det är uppbyggligt, kittlande och rart. Alla oklarheter läggs på bordet med ett språk som är utpräglat funkis. En checklista av livsämnen påminner om vår egen verklighet: allt från kärnfamiljsproblematik och homokärlek, till arbetsplatsdynamik och ledarskap. Lite för alla och med en inte alls osnygg upplösning. Som om Läckberg sa: Det här fixar vi, med lite deckarterapi. Ingenting är för svårt eller främmande för att lösas. Jag skulle anställa henne som lifecoach bums.

Viktoria Jäderling
Göteborgs-Posten, 04/2007