Forum romanums heta falloskolonner

I augusti blir Rom en spökstad. Forum romanums falloskolonner är heta och kusliga. Jag med flera vallas runt i Colosseum av en Boratkopia som skapar rundgång i mobilerna vi håller mot örat. ”Come on guyz, follow me.”

Alla riktiga romare är på semester. Ensam kastas man mellan groteskt och sublimt.

På piazza Venezia där Mussolini en gång höll sina massmöten ligger Museo delle Cere, ett vaxkabinett av dammiga, ganska illa gjorda dockor, grundat 1958 och knappt vidrört sedan dess. En trappa leder upp till en rekonstruktion av fascisternas stora råd den 24 juli 1943, då Mussolini avsattes. Stelopererade, stirrandes rakt ut i luften från trånga rum följer Adolfo Hitler, Heinrich Himmler och Giuseppe Stalin. Därpå i skum belysning och med mjäll på axlarna Alfredo Nobel, Lincoln och Wagner. Det finns en röd tråd här som löper utifrån staden Rom in i det smala trevåningshuset.

Sen ballar det ur. Det berömda italienska bandet The Pooh är obekant. Oscar Wilde. En avdelning presenterar tre olika exekutionsstolar. Några dinousarier betar obekymrat i plastgräs. Spökligt, sublimt.

Viktoria Jäderling
Göteborgs-Posten, 08/2007