Per Hagman _ Att komma hem ska vara en schlager

Per Hagmans sjätte bok bjuder på outhärdlig läsning. Ändå läste jag varje sida (nästan, bläddrade snabbt igenom de partier som påminde om sämre reportage i Café) i denna pratsjuka gonzojournalistiska resebok, vilket jag i princip bara gör när jag arbetar med en bok. Men är Hagmans roman bra?

Den är riktigt patetisk och mest patetiskt är Hagmans sorgliga alibi att han är en vacker lättviktare. För det allestädesnärvarande Hagman-egot är det födelsedag nonstop. Han äter tårtan och vi äter dödköttet. Han sveper spriten och vi tar baksmällan. Sällan läser jag i en sån opposition, full av uppslag, hopplöshetskänslor och skepsis (Idiot! Hur kan du skriva så? Hur kan du vara så pinsam?) Bra? Det har ingen betydelse längre.

Viktoria Jäderling
Göteborgs-Posten, 06/2005