Sajtseeing _ Index magazine

Under senare år har marknaden för lockande glansiga konst/designmagasin där text och bild skapar intelligenta korsbefruktningar mellan fin- och populärkultur vuxit lavinartat. Det kan vilken presstop-butik som helst intyga. Där trängs – av varierande kvalitet – brittiska veteraner som Face och I-d, med Dazed and Confused, Sleazenation och japansk-amerikanska Tokion med mer samhälls-chica magasin som Adbusters och Colors.

Ett annat, mer renodlat kulturellt magasin är det New Yorkbaserade Indexmagazine. Här är texterna längre och bilderna färre, med en tydlig inriktning på amerikansk alternativkultur. Reportage och djupintervjuer träffar spjutspetsen inom design, konst, film och litteratur med namn som Harmony Korine (regissör och manusförfattare till Kids), JT LeRoy (författare till romanpärlan Sarah), den afroamerikanska science fictionförfattaren Octavia Butler, Naomi Klein, Le Tigre-punkaren Kathleen Hannah, Warholskådespelaren Joe Dallesandro, filmaren Wes Anderson (pappa till Rushmore och Royal Tenenbaums) m fl.

Men till saken: Indexmagazine har en opretentiös hemsida där samtliga intervjuer sedan starten 1996 finns utlagda i fullängd. Adressen är www.indexmagazine.com.

Viktoria Jäderling
Göteborgs-Posten,  14/5-2002