Katarina Kieri _ Morbror Knuts sorgsna leende

Norstedts

I begynnelsen åkte man skidor. I Katarina Kieris nya roman, som utspelar sig omväxlande i finsktalande Byn och svensktalande Staden i Norrbotten, stretar mor och dotter fram på  längdskidor över karg fjällmark med snön piskande i ansiktet. Det är ingen fritidssyssla i glädjens, eller ens friluftsfrämjandets, tecken. Det är en plikt att åka skidor, åtminstone i Byn varifrån modern stammar. Något man gjort sedan urminnes tider. Något som rentav gör en mänsklig.

Dottern Karla bor med mamma i Staden, men känner tidigt pressen från Byn för vad som är en rejäl människa. Hon sitter under uppväxten i de två kärva morbrödernas kök utan att förstå vad någon säger, men tydligt är att en rejäl människa talar tornedalsfinska. Sin moders språk har Karla aldrig fått lära sig. Istället för modersmål kommer skammen, en särskild sorts flickskam: aldrig ge vika för elementen, springa, spotta och svära lika bra som bypojkarna – om jag ska tro Kieri. Och det gör jag, fast på ett lite motståndslöst sätt, eftersom läsningen i hög grad vilar på igenkänning.

Varma lyrismer strömmar genom denna berättelse. Prosan är dråplig och genomklok. Kieri visar effekten av den interna koloniseringen i norr där vissa språk (samiska, meänkieli) och företeelser sorterats bort ur historien. Det intressanta är att det marginaliserade knappast behöver någon litterär upprättelse. För zoomar man ut bilden är den karga Byn något av den nordiska litteraturens urscen. Och de buttra, ogifta bröderna är inte bara välbekanta, de är litterära typer av mytiska mått, släkt med Isak i Hamsuns Markens gröda, Torgny Lindgrens bröder i Hummelhonung eller Colin Nutleys sköna brorsor i Änglagård. Även Karla – denna slitstarka, främmande och nerviga flicka – har sina nordiska föregångare, hos Beate Grimsrud, Mirja Unge, Monika Fagerholm.

Mycket känns igen och då är jag ändå uppvuxen bara fyrtio mil norr om Fjollträsk. I begynnelsen åkte vi alla skidor.

Viktoria Jäderling
Aftonbladet 08/2010