Vi biografi nr 1 2010

Det känns som om jag håller i en gammal Veckojournalen, fast det är en alldeles färsk tidningsprodukt från Tidningen Vi-imperiet. Efter framgången med Vi läser lanseras nu Vi biografi. Det är trendkänslig vintage- och folkflörtande Hagge Geigert-känsla över hela blaskan. Patinerade 1900-talskaraktärer ges rejält utrymme: Anita Ekberg i ett bildreportage som andas folkhemsglamour (och där dyker visst Hagge upp på en bild), Fred Åkerström och hemma hos Astrid Lindgren. Betty Ford, Björn Rosengren och otippat den forne polske hälsovårdsministern Zbigniew Religa passerar revy i vinjetten “Ett ögonblick!” Jag är faktiskt lite förtjust. Lite motvilligt. Den är så harmlöst pensionärsaktig. Inte en mänska över 55 kan bli bortstött av Vi biografi.

Finast och vassast är ändå den folkbildande (en nästan död 1900-talsföreteelse) reportageserien “Demokratins pionjärer” där man inte bara låter det spännande levnadsödet och namnet stå i centrum, utan faktiskt skriver populärhistoria. Här får man läsa om hur sjömannen och pastorn Fredrik Olaus Nilsson, Hjalmar Branting och Sophie Adlersparre (grundare av Fredrika Bremer-förbundet) banade väg för allmän och lika rösträtt. Artikeln om den senare får mig att inse hur mycket jag har saknat Moa Matthis som skribent i mediaflödet. Hon är liksom motsatsen till det varumärkesbiografiska.

Viktoria Jäderling
Aftonbladet, 08/2010